Alles wat je moet weten wanneer je wasbare luiers gaat gebruiken

Wasbare luiers zijn een perfecte oplossing voor ouders. Kleine kinderen gebruiken ontelbaar veel luiers. Veel ouders zijn zich er niet van bewust hoeveel wegwerpluiers er in de prullenbak belanden. Het telkens opnieuw kopen van wegwerpluiers is ook nog eens ontzettend duur. Daarom kun je ook kiezen voor wasbare luiers. Deze kun je gewoon uitwassen en opnieuw gebruiken. Dit bespaart veel geld én ze zijn erg makkelijk in gebruik. Hier lees je alles wat je moet weten over wasbare luiers.

Verschillende soorten wasbare luiers

Een wasbare luier werkt net iets anders dan een wegwerpluier. Je hebt namelijk de keus uit een aantal verschillende systemen. Ieder systeem is even veilig en effectief, maar verschillende ouders hebben nu eenmaal verschillende voorkeuren. Er zijn bijvoorbeeld tweedelige systemen die bestaan uit een luier en een overbroekje. Deze zijn erg veilig en geven extra bescherming. Daarnaast zijn er ook luiers met een waterafstotende laag aan de buitenkant. Het is dan niet meer nodig om hier een extra broekje over aan te doen. Deze zijn nog makkelijker in gebruik.

De luiers uitwassen

De wasbare luiers worden niet weggegooid maar uitgewassen. Bij ieder gebruik van de luier leg je er een velletje in. Wanneer de luier vies is, kun je dit velletje met ontlasting eruit halen en weggooien. Dit velletje geeft veel minder afval dan een volledige wegwerpluier. Daarna kun je de rest van de luier in de wasmachine doen. Bepaalde luiers kunnen ook in de droger, maar je kunt ze altijd ook op een wasrek laten drogen. Wanneer de luier helemaal droog is, kun je deze weer gewoon opnieuw gebruiken. 

Kosten en investering

Wasbare luiers zijn een stuk duurder dan wegwerpluiers. Het is dus wel een investering om deze luiers te kopen. Toch ben je uiteindelijk veel goedkoper uit. Je moet wegwerpluiers telkens opnieuw blijven kopen. Een wasbare luier koop je één keer en kun je steeds opnieuw gebruiken. Het is dus een investering, maar je bespaart uiteindelijk wel veel geld. Daarnaast hoef je je nooit meer zorgen te maken of je wel genoeg luiers in huis hebt!

Het materiaal van de luiers

Wasbare luiers worden van verschillende materialen gemaakt, zoals katoen of bamboe. Deze stoffen zijn erg fijn en prima geschikt voor de huid van een baby. Een wegwerpluier bestaat vaak uit veel chemische stoffen. Deze stoffen helpen goed bij het opnemen van vocht, maar kunnen de huid ook gaan irriteren. Bij een wasbare luier heb je hier veel minder last van. Wasbare luiers worden daarnaast ook nog eens op een milieuvriendelijke manier gemaakt. 

Luiers voor onderweg

Hoe gebruik je nu deze luiers voor onderweg? Het lijkt namelijk erg veel werk om wasbare luiers te verschonen wanneer je niet thuis bent. Dit is eigenlijk helemaal niet het geval. Je kunt het inlegvel met de ontlasting gewoon bij het afval doen. De luier stop je dan in een speciale waszak totdat je weer thuis bent. Deze zak is compleet luchtdicht waardoor je de luiers helemaal niet ruikt. Het is dus eigenlijk net zo makkelijk als een wegwerpluier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *